Sluit video

AI, AI, AI: nieuwe spelregels voor kunstmatige intelligentie

Geschreven door Thijs, 1 minuut leestijd

De wondere wereld van kunstmatige intelligentie. Een wereld vol mogelijkheden, maar ook één die regels nodig heeft. Daarom ligt er een voorlopig akkoord over Europese regels voor kunstmatige intelligentie (AI) klaar.

Met de nieuwste wetgeving rond AI worden de do-s en doe-dit-maar-niet stevig in de digitale inkt gezet. Deze regels zijn niet alleen ontworpen om ons te beschermen tegen de potentiële gevaren van AI, maar ook om innovatie en creativiteit te stimuleren. Omarmen.

Wat mag wel?

AI mag ons leven makkelijker, efficiënter en leuker maken. Van slimme assistenten tot creatieve kunstmatige kunstenaars; de mogelijkheden zijn eindeloos. Maar AI moet wel veilig zijn, niet misleidend. Transparantie is de sleutel - we willen weten hoe én waarom beslissingen worden genomen.

Wat mag niet?

De donkere kantjes. Geen geheimzinnige AI-beslissingen meer. Het is belangrijk dat we begrijpen hoe AI tot zijn keuzes komt. Er zijn grenzen. Zo zijn er bepaalde dingen waarvoor menselijke emotie en oordeel onvervangbaar zijn. Denk aan rechtspraak of emotionele zorg.

Deze wetgeving betekent niet het einde van creatieve AI-toepassingen. Integendeel. We staan klaar om de grenzen van mogelijkheden te verkennen, maar wél op een verantwoorde manier.