Sluit video

Meester in marketing: zo wint Coca-Cola harten (en jij ook)

Geschreven door Kelly, 5 minuten leestijd

Je kent ze wel, de kerstcommercials van Coca-Cola met de vrolijke vrachtwagen en de inmiddels iconische Kerstman. Achter dat warme gevoel schuilt een slimme strategie. Coca-Cola is een meester in marketing. Hier lees je hoe ze dat aanpakken en hoe jij die magie kunt toepassen (zelfs met een bescheiden budget).

Coca-Cola is niet zomaar een frisdrank. Het is een gevoel, een ervaring, een nostalgische trip terug naar betere tijden. En dit maakt hun marketing zo meesterlijk:

Universele emoties

Denk aan de Share a Coke-campagne, waarbij ze hun logo vervingen met namen. Nicole, John, Chris: het ging niet alleen om de inhoud van het flesje, maar om een gevoel van verbondenheid. Iedereen wil zich speciaal voelen, en dat is precies wat Coca-Cola je laat voelen.

Consistent in branding

Coca-Cola's branding is altijd strak. De rode en witte kleuren en het iconische script-logo zijn overal hetzelfde. Consistentie helpt om vertrouwen en herkenbaarheid op te bouwen. Of je nu hun kerstcommercial of een Instagram-bericht ziet, je weet meteen dat het Coca-Cola is.

Echte verhalen

Coca-Cola gebruikt vaak echte verhalen en ervaringen. Zoals tijdens de Ramadan, waar moslims en niet-moslims samenkwamen om maaltijden te delen. Of een flesje Cola bewaarden tot na zonsondergang. Dit raakte mensen omdat het authentiek en relevant was. Zoals Coca-Cola zegt - vrij vertaald: Wat ons verbindt, is groter dan wat ons verdeelt.

Het gaat niet om hoeveel geld je hebt, maar om hoe authentiek je verhaal is

Hoe jij jouw marketing menselijk maakt

Eerlijk is eerlijk: je hebt vast niet het marketingbudget van deze gigant. Maar dat betekent niet dat je geen verhalen kunt vertellen die blijven hangen. Hier wat tips om je op weg te helpen:

Vertel authentieke verhalen

Begin met de verhalen van je klanten of werknemers. Testimonials, casestudies, simpele posts op social media – het maakt niet uit, zolang het echt is. Mensen voelen het als het niet realistisch is.

Gebruik universele thema's

Denk na over de emoties en ervaringen die jouw product kan oproepen. Verkoop je biologische huidverzorgingsproducten? Speel in op thema's als zelfzorg en natuurlijke schoonheid. Zorg ervoor dat deze thema's consistent terugkomen in je communicatie.

Consistente branding

Zorg ervoor dat je visuele en verhalende stijl consistent is. Dit betekent dat je dezelfde kleuren, fonts en tone of voice gebruikt op al je communicatiekanalen. Het maakt je merk herkenbaar en betrouwbaar.

Het verhaal achter je merk

Mensen willen weten wie je bent en waarom je doet wat je doet. Deel waarom je bent begonnen, jouw verhaal, je missie en je drijfveren. Dit kan via een Over ons-pagina, blogs of video's. Maak je merk menselijk.

Betrek je klanten

Creëer campagnes die je klanten betrekken. Vraag hen om hun ervaringen met jouw product te delen op social media, organiseer wedstrijden of challenges. Dit genereert niet alleen content, maar versterkt ook de band met je publiek.

Storytelling is niet alleen voor de grote jongens. Ook kleine bedrijven kunnen krachtige verhalen vertellen die aansluiten bij hun publiek. Het gaat niet om hoeveel geld je hebt, maar om hoe authentiek en consistent je verhaal is. Dus, waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het vertellen van jouw verhaal en zie hoe jouw merk tot leven komt..

Wees echt, wees consistent en, bovenal, wees menselijk. Want uiteindelijk draait het allemaal om die verbinding. Wil je jouw merk menselijk maken? Wij maken het, gewoon, hier, in Scherpenzeel.